“ Çözüm ortağınız... ”

Yako Blog

KODELİ Projesi ile Cumhuriyetimizin 97 nci Yılında 97 Yeni Robotik Sınıf

Açılışı Milli Eğitim Bakanı Sn. Ziya SELÇUK tarafından gerçekleştirilen, Kocaeli Valiliği, Kocaeli İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen KODELİ Projesi ile, Cumhuriyetimizin 97. kuruluş yıldönümüne ithafen 97 okulumuz robotik sınıfına kavuşturuldu.

Yako Teknoloji olarak üstlendiğimiz, sunucu altyapısından, robotik cihazlar ve 3D yazıcılara kadar tümüyle hazırlayarak teslimatını gerçekleştirdiğimiz KODELİ Projesi’nde yer almak bizim için büyük bir gurur kaynağı.

KODELİ Projesi sayesinde oluşturulan 97 robotik sınıfta eğitim görecek binlerce öğrenci kodlama, elektronik, mekatronik, 3D tasarım ve yazım gibi farklı birçok teknoloji alanında deneyim edinerek kendilerini geleceğe daha iyi hazırlayabilecekler.

 

undefined

Projenin Amacı

  1. Ülkemizi ve Kocaeli şehrini dijital çağa ve enformasyon toplumuna hazırlamak,
  2. Sanayi 4.0 geçişini hızlandırmak,
  3. Gençlerimizin robotik kodlama alanında kendilerini geliştirmelerini sağlamak,
  4. Sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılamak,
  5. Nitelikli istihdam oluşturmak,
  6. Kocaeli’nin ve Türkiye’nin refah ve ekonomisine katkı sağlamak.

Projenin Hedefi

  1. 2023’te Kocaeli’nin fiziki durumuna uygun olan tüm okullarda Robotik Kodlama Atölyesi kurmak,
  2. Yetenekli öğrencileri tespit etmek,
  3. Ulusal robotik kodlama yarışmaları ile gençlerimizde farkındalık oluşturmak,
  4. Uluslararası bilişim fuarı düzenleyerek girişimci gençlerin yatırımcılarla bir araya getirilmesi ve Türkiye’nin uluslararası tanıtımına katkı sağlanması,
  5. Bilişim teknolojilerinde marka ve patent sayılarını arttırmak,
  6. Özgün ve nitelikli projelerin hayata geçirilmesi için kaynak ve altyapı sağlanması.

Projede öğrenciler Kodlama, Robotik Kodlama, Görsel ve Vektörel içerikten tüm uygulamaları sorunsuz bir şekilde uygulayacak ayrıca milli işletim sistemimiz olan PARDUS eğitimi alabilme imkanına kavuşacaktır.

Oluşturulan bu sınıflar, pandemi sürecinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın hızla devreye aldığı uzaktan eğitim modeli olan EBA projesine “EBA Destek Noktası” olarak da hizmet vermektedir. Öğrenciler sınıf içerisinde webcam + mikrofonlu kulaklık ile uzaktan eğitim alma imkanına kavuşmuştur.

Robotik Atölye Kurulumu

Sunucu ve Zero Client ile Bilgisayar Sistemi

Robotik Setler

  • 18 adet Arduino Set
  • 10 adet Programlanabilir Bilgisayar (Raspberry PI)
  • 1 adet Alet Seti
  • 1 adet Matkap Seti

3 Boyutlu (3D) Yazıcı

  • 1 adet 20x20 3D yazıcı
  • Filament Sarf Malzeme

Proje bugüne kadar yapılan birçok projeden farklı olarak Sunucu-Client mimarisi üzerine tasarlanmıştır. Bu mimaride tüm öğrenciler, vCloudpoint Erişim Cihazı ile, doğrudan sunucu üzerinde oturum açarak eş zamanlı ve birbirinden bağımsız olarak çalışma imkanına sahiptir.

Client > Server Mimarisi Nedir?

Zero Client (Sıfır İst emci), merkezi bir sunucuya bağlanarak bu sunucu üzerinde oturum açmaya uygulama çalıştırmaya yarayan cihazdır. Bütün uygulamalar sunucu üzerinde çalışır ve bu sayede istemci tarafına herhangi bir program yükleme, kurulum vb. işleme gerek yoktur.

Kolay Uygulama Yükleme

Kullanıcılar tek bir işletim sistemi üzerinde çalıştığından, ana bilgisayara yüklenen uygulama yada yapılacak güncelleme ile eş zamanlı tüm kullanıcılar bu değişiklikten faydalanmış olacaktır.

undefined

Kolay Yönetim

Vmatrix Yönetim Yazılımı sayesinde; öğretmen eş zamanlı kullanıcıları izleyebilir, müdahale edebilir, öğretmen ekranını kullanıcılar ile paylaşabilir, dahili sohbet uygulaması ile öğrencilerin sorularını cevaplayabilir.

undefined

Düşük Sahip Olma Maliyeti

vCloudpoint Erişim Cihazı 5watt gibi düşük enerji tüketimi ile klasik masaüstü bilgisayara göre %95 daha az enerji tüketir. Bu sayede enerji anlamında ciddi bir tasarruf imkanına sahiptir. Bu mimari, sunmuş olduğu birçok kolaylık ve avantajlar ile projeye büyük fayda sağlamıştır.

Düşük maliyet ve yüksek performans ile kendi başarı hikayenizi yazın!